Kamado apparaat zo haal je er het maximale uit

Kamado apparaat zo haal je er het maximale uit

Een Kamado apparaat is zoals met elk ander apparaat, als je er geen kennis van hebt en enige eerdere ervaring hebt, vereist het werken met de kamado enige kennis om het correct te hanteren en om zijn volledige potentieel te kunnen benutten.

Dit leren kan eenvoudig worden verkregen door de gebruikershandleidingen te raadplegen die bij de kamado’s horen of die beschikbaar zijn op de websites van de verschillende merken die ze verkopen, tutorials op internet en natuurlijk met de ervaring die de kamado zelf biedt.

Bij ontvangst van het Kamado apparaat

De meeste aankopen van een Kamado vinden plaats via het web, aangezien er maar weinig fysieke punten zijn waar dit product wordt aangeboden. Voor de aanschaf van een kamado worden op deze website vertrouwde winkels aanbevolen.

Als je deze via een online kamado verkoop website hebt gekocht, wordt deze door een transportbedrijf naar je opgestuurd. We raden aan om het pakket dat bij u is afgeleverd te controleren op eventuele schade aan de buitenverpakking.

Als het beschadigd lijkt, meld het onmiddellijk aan de chauffeur laat dan een briefje achter bij de dealer om de schade op te merken. In het geval dat deze niet beschadigd lijkt, raden we aan om direct alle onderdelen van de kamado grondig te bekijken, om zo de vervoerder en de verkoper van de kamado zo snel mogelijk op de hoogte te stellen.

Het monteren van het Kamado apparaat

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is het raadzaam om, als de kamado eenmaal is ontvangen na aankoop, en bij het monteren van de verschillende onderdelen waaruit de kamado bestaat, de montage-instructies van de fabrikant tot op de letter te volgen. Een defecte montage van de kamado kan leiden tot een storing of, erger nog, ernstige schade aan de structuur veroorzaken die mogelijk niet door de garantie wordt gedekt.

Plaatsing van het Kamado apparaat

Door hun gesloten ontwerp met een koepel, hun lage externe oververhitting en hun lage rookontwikkeling zijn kamado’s uiterst schone en veilige keukeninstrumenten die bij voorkeur buiten worden gebruikt, maar die met de nodige voorzorgsmaatregelen ook binnen kunnen worden gebruikt. balkons en zelfs interieurs. Voor alle gevallen, maar vooral voor de laatste, is het echter erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de veiligheidsvoorschriften van kracht zijn in de plaats, regio of land waar we het gaan gebruiken, aangezien het niet overal en in sommige gevallen hetzelfde is. gevallen kunnen er beperkingen of verboden zijn. Voor de rest, ongeacht de plaats die is gekozen voor de plaatsing van de kamado,

Planning

Zoals al vaker is gezegd, is de kamado een uiterst veelzijdig keukeninstrument dat wordt gebruikt om allerlei soorten voedsel te koken en kan functioneren als een grill om te braden met direct vuur op de manier van een traditionele barbecue, als een keramische oven voor het koken met indirecte hitte op hoge of lage temperaturen, als smoker…

Elk gebruik of recept vereist een specifieke configuratie van de kamado om er het maximale uit te halen, een min of meer specifieke temperatuur en het gebruik van verschillende accessoires zoals als deflectors, steunen, grills of speciale containers, pizzastenen, braadpannen, enz.

Om deze reden is het raadzaam om vooraf een grondige planning uit te voeren die uiteraard minder arbeidsintensief zal zijn als we ervaring opdoen met het gebruik ervan en de verschillende recepten beter hebben geïnternaliseerd.

Brandbaar

Het kiezen van de houtskool waarmee de sintels worden gemaakt en, indien van toepassing, de initiatiefnemers om ze aan te steken, is een belangrijker taak dan het op het eerste gezicht lijkt als we de beste resultaten willen behalen met onze kamado. Het gebruik van 100% biologische en natuurlijke producten voorkomt smaakverontreiniging veroorzaakt door brandstoffen en aanmaakblokjes waarin chemische stoffen worden gebruikt om bepaalde eigenschappen te versterken. Deze laatste zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, aangezien ze over de relevante gezondheidscertificaten beschikken, maar ze kunnen de smaak van de in de kamado bereide recepten verstoren.

In het specifieke geval van houtskool wordt het gebruik van additievenvrije, biologisch geproduceerde houtskool aanbevolen, om het respect voor het milieu zoveel mogelijk te bevorderen, en samengesteld uit homogene stukken die niet te groot zijn en vooral niet te veel klein zodat er ruimte tussen hen is en de lucht zonder onderbrekingen kan stromen, wat het schot vergemakkelijkt.

Ten slotte wordt aanbevolen om geen brandbare vloeistoffen als starters te gebruiken. Het gebruik van benzine, brandende alcohol of andere derivaten brengt bepaalde risico’s met zich mee die moeten worden vermeden. Bovendien beïnvloeden ze, afgezien van hun gevaar, de smaak van voedsel, wat elk recept volledig zou kunnen verstoren.

Het aansteken van het Kamado apparaat

Het aansteken van de kamado’s wordt uitgevoerd op een manier die net zo eenvoudig is als veel van zijn andere functies en vereist geen grote vaardigheid voor de uitvoering ervan. Het is alleen nodig om de deur aan de onderkant en het bovenste ventilatiekanaal te openen om een ​​tocht of schoorsteeneffect te bereiken, de haard te vullen met houtskool, deze aan te steken, de koepel van de kamado te sluiten en te wachten tot de sintel klaar is en de temperatuur is gestabiliseerd op het gewenste punt, waarvoor het voldoende is om de opening van de ventilatiekanalen te regelen om de toevoer van zuurstof te vergroten of te verkleinen en bijgevolg de temperatuur te verhogen of te verlagen. Misschien is deze laatste taak het meest gecompliceerd voor niet-ingewijden, maar als we eerst de aanwijzingen van handleidingen en tutorials volgen, en geholpen door ervaring als we al een beetje oefenen, binnenkort wordt het weer een routineklus. Voor dit doel is het handig om altijd dezelfde componenten en dezelfde ontstekingstechnieken te gebruiken om vertrouwd te raken met reproduceerbare richtlijnen die we bij volgende gelegenheden zullen volgen om dezelfde resultaten te verkrijgen.

Wat betreft het ontsteken van steenkool, kunnen we ons helpen met verschillende instrumenten die variëren van fakkels, luchtkanonnen en elektrische weerstanden die speciaal voor dit doel zijn gemaakt, tot externe ontstekingsschoorstenen waarin de sintels snel worden voorbereid en vervolgens worden verwerkt. Aan deze artefacten moeten de zogenaamde “starters” worden toegevoegd, waaronder de meest aanbevolen ecologische ontstekingstabletten en bundels houtwol, vrij van additieven die de smaak van voedsel kunnen aantasten. Om deze laatste reden, en om veiligheidsredenen die de kamado-garantie zouden kunnen laten vervallen, is het, zoals al gezegd, niet raadzaam om benzine, spiritus, gels of andere ontvlambare vloeistoffen of verlichtingstabletten gemaakt van petroleumdestillaten of kerosine. Een slechte keuze van het voorgerecht kan, naast bepaalde gevaren, een met de grootste zorg bereid gerecht bederven.

Ten slotte moet nog even worden vermeld dat, afhankelijk van het gebruiksdoel van de kamado of het gerecht dat erin moet worden bereid, een of andere ontstekingsmodus kan worden aanbevolen. Voor het koken met direct vuur op de manier van een grill of barbecue is het dus het belangrijkste om een ​​gelijkmatige verdeling van de sintels te bereiken, zodat, zodra de kolen zijn aangestoken en de bronnen van sintels zijn gevormd, ze worden verdeeld door de haard en de koepel worden weer gesloten met de rookkanalen open totdat het oppervlak van de sintels gelijkmatig is verdeeld. Aan de andere kant, voor koken met indirect vuur kan het handiger zijn om de houtskool in het midden aan te steken, Verzamel de kleinste stukjes houtskool rond dit punt, zorg ervoor dat de vlam niet verstikt, en sluit de koepel en laat de ventilatiekanalen volledig open totdat zich een bron van sintel vormt in het midden van de haard. Van daaruit, zodra de temperatuur is gestabiliseerd door de schuiven te regelen, zijn we klaar om te koken met een van de twee systemen.

Veiligheid van het Kamado apparaat

Zoals al is opgemerkt, zijn kamado’s enorm veilige keukeninstrumenten, omdat hun buitenkant nauwelijks oververhit raakt tijdens gebruik en het feit dat ze een deksel of koepel hebben die gesloten blijft tijdens het koken ermee, voorkomt dat sintels eruit springen. Bij al het bovenstaande hebben we te maken met een apparaat dat werkt met vuur, dus ondanks de veiligheid is het belangrijk om geen huisdieren los te laten in de buurt van de kamado en te voorkomen dat kinderen ermee spelen terwijl deze in werking is of, na gebruik, terwijl het nog heet is. Het nemen van extreme voorzorgsmaatregelen is niet moeilijk en kan onnodige risico’s en ongelukken voorkomen die voorkomen hadden kunnen worden door een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Een laatste veiligheidsaanbeveling om rekening mee te houden bij het gebruik van de kamado is die met betrekking tot het zogenaamde “flashback”-effect, dat niets meer is dan een flare die wordt geproduceerd wanneer deze, na een periode van gebruik bij hoge temperaturen, wordt geopend. Het deksel van de kamado wordt abrupt gesloten en de massale toevoer van zuurstof zorgt voor de ontbranding van de gassen die vrijkomen bij de verbranding van de kolen. Om deze kleine defloratie te voorkomen, volstaat het om de koepel in twee fasen te openen: eerst wordt hij iets verhoogd totdat er net een spleet achterblijft, hij wordt zo gehouden voor ongeveer 5 seconden en dan kan hij rustig en volledig worden geopend. Een kleine voorzorgsmaatregel die ons geen werk kost en die, hoewel het geen gevolgen heeft, een schok kan voorkomen.

Verplaatsen van het Kamado apparaat

Met uitzondering van enkele kleine kamado-modellen of andere die zijn ontworpen om direct op de grond te functioneren of die zijn ingebed in speciaal voor hen ontworpen meubels, heeft de overgrote meerderheid van de kamado’s poten die eindigen op wielen of zijn gemonteerd op karren met wielen waarmee u ze kunt vervoeren van de ene plaats naar de andere met totaal comfort. Een simpele handeling die in ieder geval bepaalde voorzorgsmaatregelen vereist om ongelukken te voorkomen die schade kunnen toebrengen aan de uitvoerenden of aan de kamado zelf.

Van de bovengenoemde voorzorgsmaatregelen is het allereerst vermeldenswaard dat het overbrengen ervan oneindig veel veiliger is als de kamado koud en buiten gebruik is. Om voor de hand liggende redenen is het niet verstandig om hem te verplaatsen als hij al aan staat of als hij na het koken nog heet is. Om deze reden is een van de punten die binnen de reeds genoemde planningsfase duidelijk moeten zijn, de keuze van de plaats waar we het gaan plaatsen voordat we beginnen met koken, zodat we het niet hoeven te verplaatsen als we eenmaal zijn begonnen.

Afgezien van het bovenstaande zijn andere voorzorgsmaatregelen die het overwegen waard zijn bij het veranderen van de locatie van de kamado de ondersteuning tijdens het verplaatsen, die moet worden gedaan door de kamado vast te houden aan zijn niet-scharnierende vaste delen, zoals het scharnier of de poten, de keuze van het terrein waarop we het gaan verplaatsen, dat glad en compact moet zijn, en ten slotte, in het geval van kamado’s van een bepaalde grootte, de noodzaak om het met ten minste twee personen te verplaatsen om mogelijke incidenten te voorkomen

Het reinigen van het Kamado apparaat

Er wordt vaak gezegd dat netheid een van de grote deugden van de kamado’s is en dat is zeker zo. Door de hoge temperaturen die deze eigenaardige keukeninstrumenten kunnen bereiken, kunnen ze fungeren als pyrolytische ovens waarin zowel organische als anorganische resten die aan hun kanten zijn gekleefd of in uw huis worden afgezet, uiteenvallen of tot as worden gereduceerd. Deze eigenschap maakt het schoonmaken van het interieur een gemakkelijke en arbeidsintensieve taak die praktisch neerkomt op het verzamelen van de as die tijdens het koken ontstaat met behulp van de verwijderbare of verschuifbare asbakken en de stoffen waarmee kwaliteits kamado’s meestal zijn uitgerust. 

Speciale vermelding vereist de reiniging van de grills, borden en houders die worden gebruikt om te koken, hoewel dit in het geheel niet verschilt van wat wordt gedaan in soortgelijke accessoires die worden gebruikt met andere keukensystemen en er kan alleen worden gesuggereerd dat, wanneer het vuil te wijten is aan deze omdat het geïmpregneerd is met vet, is het reinigen effectiever als het wordt uitgevoerd wanneer de bovengenoemde gereedschappen nog niet volledig zijn afgekoeld.

Wat betreft de uiterlijke netheid van de kamado’s, ook dit vereist geen grote inspanningen. Het is voldoende om een ​​vochtige doek over het hele oppervlak te halen en het gebruik van chemische producten of schurende elementen te vermijden die schade kunnen toebrengen aan het email of de verf waarmee ze bedekt zijn.

Onderhoud van het Kamado apparaat

Net als elk ander apparaat, heeft de kamado apparaat, naast het reinigen, bepaalde onderhoudstaken nodig om de juiste werking, het behoud in de beste omstandigheden en de maximale verlenging van zijn levensduur te garanderen. Hoe dan ook, vanwege hun specifieke kenmerken, hun robuustheid en hun eenvoudige en duurzame ontwerp, zullen deze, nogmaals, minimaal zijn en kunnen worden beperkt tot het verwijderen en vervangen van de isolatievoegen op de lippen van de koepel en de basis als we constateren dat ze versleten zijn, hun doel niet meer perfect vervullen. Een eenvoudige taak waarvoor we onszelf kunnen helpen met een eenvoudige spatel, die geen grote vaardigheden vereist en waarvoor we de reserveonderdelen zullen laten leveren door de verschillende kamado-fabrikanten.

Afgezien hiervan zijn andere kleine onderhoudstaken die periodiek moeten worden uitgevoerd het controleren van de bouten en moeren die zich op scharnierpunten zoals het scharnier bevinden om er zeker van te zijn dat ze niet zijn losgeraakt tijdens gebruik, het van tijd tot tijd smeren met smeerolie of de toepassing tot tijd, van een plantaardige olie op de bovenste ventilatieschijf. Met deze minimale attenties kan de kamado een leven lang meegaan en van vader op zoon overgaan

Het opbergen van het Kamado apparaat

De kamado’s zijn, in tegenstelling tot andere buitenkeukeninstrumenten, zoals de meeste grills of barbecues, goed bestand tegen het weer en, met de bescherming van een koepel die het voedsel en de sintels bedekt, kunnen ze worden gebruikt in ongunstige weersomstandigheden. Een beetje wind of regen verhindert niet het gebruik van sommige kamado’s die, behalve in specifieke gevallen van matige kwaliteit, zijn gemaakt van materialen zoals keramiek dat aan de buitenkant is gecoat met speciale verf of email en roestvrijstalen metalen elementen die slecht weer zonder moeite weerstaan. tijd en geen last hebben van problemen zoals corrosie. Als we ze echter in de beste omstandigheden willen bewaren, wanneer ze niet in gebruik zijn of voor een lange periode niet zullen worden gebruikt, is het raadzaam om ze schoon te maken, verwijder de koolstof en bedek ze met de beschermende hoezen die fabrikanten hiervoor gewoonlijk leveren of, in gevallen waarin de periode van inactiviteit langer zal zijn, hoewel dit niet strikt noodzakelijk is, kunnen we ervoor kiezen om ze zorgvuldig op te slaan in een schone en droge plaats goed afgedekt. Zoals we al zeiden in het geval van onderhoud, zal het in acht nemen van een minimum aan zorg hun levensduur verlengen en ze van generatie op generatie laten overgaan in perfecte conditie.

Waar kan je een Kamado apparaat online kopen?

Kamado apparaat koop je bij Bol.

Deze artikels zullen je ook interesseren.

Informatie over Kamado
Het geheim van Kamado koken.
Kamado Joe
Big green Egg
Kamado oven
Welke is het beste Kamado apparaat?
Nu in de mode: De Kamado oven
error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.