Vandaag heb ik Annie vermoord

Het gonst in mijn hoofd met een onheilspellende echo, “Vandaag heb ik Annie vermoord…”. Deze woorden, ijzingwekkend en rauw, zijn meer dan een bekentenis – het is een waarschuwing. Ik ben de sigaret, de sluipmoordenaar die zich verschuilt in het alledaagse. De grootste moordenaar ter wereld ben ik, en vandaag heeft mijn rook weer een leven opgeëist. Annie, slechts 36 jaar jong, een moeder van twee prachtige kinderen, is het meest recente slachtoffer in mijn eindeloze reeks van verstikking en verderf.

Het is een dagelijkse tragiek waar ik, sigaret, mijn identiteit aan ontleen. Dag na dag, zonder aarzeling, trek ik een spoor van vernieling door families, gezondheid en levens. En toch blijven mensen naar mij grijpen, verleid door een genot dat slechts een fatale illusie is.

 

De impact van mijn aanwezigheid is allesverwoestend. Niet alleen steelt mijn rook ongemerkt de zuurstof uit je longen, het berooft je ook van kostbare momenten met dierbaren, van de energie om te genieten van het leven, en uiteindelijk, van het leven zelf. Als moordenaar ben ik onzichtbaar en geruisloos, maar mijn gevolgen schreeuwen in de stilte na elke trek.

Ik schrijf naar jullie, iedereen die wil stoppen met roken, omdat jullie de kracht hebben om tegen mij, de grootste moordenaar, op te staan. Jullie zijn sterker dan de afhankelijkheid waarin ik mijn slachtoffers wikkel; sterker dan de nicotine die als een tiran over jullie verlangens heerst. Jullie hebben de kracht om ‘nee’ te zeggen en jullie leven weer in eigen hand te nemen.

 

STOP MET ROKEN. Die woorden zijn een kreet om actie, een oproep tot rebellie tegen mijn greep. Laat Annie’s verhaal niet tevergeefs zijn. Laat het een drijfveer zijn om de ketens die ik rond jullie longen heb gewikkeld, te doorbreken. Jullie adem is kostbaar, en iedere hap lucht vrij van de pestilente rook die ik uitadem, is een overwinning tegen mij – de grootste moordenaar in de wereld.

 

Het is tijd om terug te vechten, om steun te zoeken, om met hulpbronnen en gemeenschappen te werken die jullie door deze strijd heen loodsen. Er zijn talloze verhalen van veerkracht en herstel, van degenen die voor eens en altijd de punt achter onze relatie hebben gezet.

Neem vandaag nog die eerste stap. Want elke dag zonder mij, is een dag gewonnen. Een dag langer leven, een dag meer liefde, een dag vol hoop. Weiger om nog een Annie te zijn in mijn lange, duistere geschiedenis. Kies voor leven. Kies voor vrijheid. Stop met roken, nu.

Bekijk de verschillende hulpmiddelen, Als het niet lukt met hen zoek professionele hulp.

 

Stop met roken. Vandaag heb ik Annie vermoord.
error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.