Wijn kopen
Wijn kopen, zoals elk ander artikel, vereist dat je als consument rekening houdt met bepaalde belangrijke punten die de kwaliteit ervan garanderen. We delen enkele tips die u zullen helpen bij het kiezen van de ideale fles wijn.
Controleer de fles en ken de informatie op het etiket
Het eerste dat u moet doen, is de informatie raadplegen die op het wijnetiket staat. Daarvoor moet je de elementen kennen waaruit het bestaat:
Merk: staat op alle flessen en is waaraan de wijn te herkennen is.
Oorsprongsbenaming: (DO)het is een certificering die wordt verleend door een gespecialiseerde instelling die certificeert dat de wijn uit een bepaald land komt, waarbij de kwaliteit, kenmerken en prestige worden benadrukt.
% alcohol: dit is het percentage alcohol dat de drank heeft in verhouding tot het totale volume van de vloeistof. Dit zorgt voor structuur en smaak. Hoe groter de hoeveelheid, hoe groter de structuur, dichtheid en kracht.
Flesnummer: als de fles een oorsprongsbenaming heeft, moet deze informatie bevatten, die wordt uitgegeven op basis van het aantal toegestane flessen voor elke wijnmakerij.
Vinificatie: is het proces waaraan de druif wordt onderworpen om wijn te worden. Het verschilt afhankelijk van de plaats van herkomst, de wijntradities en het type wijn dat wordt gemaakt.
Kelder: het is de plaats die bestemd is voor de productie en opslag van wijn. De kenmerken, materialen waaruit het is gemaakt, ventilatie, vochtigheid, enz., zullen de resulterende wijn sterk beïnvloeden.
Inhoud: is de netto inhoud van de fles uitgedrukt in milliliter.
Soort druif: In alle delen van de wereld worden verschillende soorten druiven gebruikt voor de productie van wijn, elk met zijn eigen kenmerken en over het algemeen afkomstig uit het gebied van herkomst. Dit, in combinatie met het jaar van oogst en rijping, maakt de sensaties die elke wijn in de neus en het gehemelte overbrengt uniek.
Combinatie met voeding: Dit kan een bepalende factor zijn bij wijn kopen , omdat het gaat om de natuurlijke combinatie tussen een voedingsmiddel en een drankje met als doel de smaak van beide te verbeteren. In het specifieke geval van wijnen zijn de aanbevelingen:
Zoute gerechten : combineer met zoete wijnen.
Zoete gerechten : ze worden het best aangevuld met zoete witte wijnen.
Vlees : wit vlees past beter bij witte wijnen, terwijl rood vlees beter past bij rode wijnen.
Groenten : ze passen goed bij intense witte wijnen en zachte rode wijnen.
Geschikte glazen: De vorm van het glas is een belangrijke factor bij het genieten van een wijn, evenals de temperatuur en het soort druif, dus kennis van dit alles is essentieel voor een goede wijnproeverij.
Nu je enkele tips kent om de fles wijn te vinden die je echt zoekt en er goed van te genieten, rest er nog maar één ding: koop je favoriet.