Is vers gebrande koffie beter?

Is vers gebrande koffie beter?

Is vers gebrande koffie beter?

Is vers gebrande koffie beter? We hebben het al duizend keer gehoord: hoe verser, hoe beter. Wat al jaren als absolute waarheid wordt verkondigd, is dat als de koffie niet supervers is, deze ofwel oud of over de houdbaarheidsdatum is. Wat als hoofdregel wordt voorgesteld, is om een ​​beetje koffie per keer te kopen, en vaker (een advies dat zelfs wij in het algemeen hebben gegeven). Het klinkt logisch, aangezien koffie een landbouwproduct is. Maar is dit altijd, absoluut altijd waar?

Wie ben ik? en wat is mijn taak bij Didoshop.

Linda, Is vers gebrande koffie beter?

Mijn naam is Linda en verantwoordelijk bij Didoshop voor alles wat met gezondheid heeft te maken.

Het zorgen voor onze gezondheid moet in elke fase van ons leven een prioriteit zijn. Dit zal ons helpen een uitstekende levenskwaliteit te hebben op alle niveaus en leeftijden.

Het genieten van een goede gezondheidstoestand kan door verschillende acties worden bereikt en langdurig behouden of om verschillende redenen verloren gaan.

Zorg voor je hele lichaam. Persoonlijke hygiëne is het basisconcept van verzorging, reiniging en verzorging van ons lichaam.

Zorg voor voldoende slaap: Het is belangrijk om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs als u thuis blijft.

Oefening om uw angstniveaus te verminderen en uw humeur te verbeteren. Vind de activiteit die u het leukst vindt.

Eet op een evenwichtige manier en vermijd het eten van voedsel dat rijk is aan vet en suiker. Beperk ook cafeïne, wat stress en angst kan verergeren.

Beperk uw blootstellingstijd aan schermen of elektronische apparaten, vooral voordat u naar bed gaat.

Reserveer wat tijd voor jezelf, waarin je kunt rusten, kalm kunt zijn en je rustiger kunt voelen: oefen diep ademhalen, neem een ​​bubbelbad, luister naar muziek, mediteer, enz.

Vers gebrande koffie

Het branden van koffiebonen is de parameter die de meeste mensen gebruiken om te bepalen of een koffie vers is of niet. Maar het blijkt dat wat een koffie vers en toch lekker maakt (in de zin van ‘drinkbaar’) aan verschillende factoren kan worden toegeschreven. De branddatum is niet altijd de belangrijkste informatie. Er zijn verschillende populaire mythen en enkele waarheden die tegenwoordig een beetje achterhaald zijn. Hieronder zal ik twee belangrijke punten verduidelijken.

Hoe verser, hoe beter (vers gebrande koffie)

De meest voorkomende misvatting lijkt zonder twijfel te zijn dat verser beter is”,

Als iemand hele bonen koopt, raad ik altijd aan om de koffie niet te snel na de branddatum te zetten. Laat het minimaal een paar dagen rusten, bij voorkeur een week. Direct na het branden heeft de koffie nog niet echt zijn structuur gevormd en veel nuances in het smaakprofiel komen nog niet naar voren. Heel vaak vergelijk ik het met het koken van vlees of het maken van een stoofpot.

Vers gebrande koffiebonen houden CO2 en andere elementen uit het brandproces vast, wat de kwaliteit van uw brouwsel negatief kan beïnvloeden. CO2 ontsnapt snel uit het graan, eerst na het branden en daarna geleidelijk in de loop van de volgende dagen. Koffiezakjes met eenrichtingsventielen (die stevige kleine cirkels met een kleine opening erin) zorgen ervoor dat CO2 gemakkelijk uit het zakje kan ontsnappen zonder de ongewenste bijwerking die nodig is om zuurstof te laten ontsnappen. 

Velen van ons zullen merken dat we meer van onze koffie genieten – dat deze meer smaak, complexiteit en dimensie zal hebben – als we de koffie aanzienlijk laten rusten en het ontgassingsproces ondergaan.

Koffie vervalt

Niet echt, maar het smaakt misschien niet zo lekker na een lange periode van blootstelling aan zuurstof. Het branden van koffiebonen werkt twee kanten op: ze kunnen aangeven hoe lang je moet wachten voordat je een kopje koffie drinkt, maar ze kunnen ook een richtlijn geven voor hoe lang de koffie een goede smaak en dimensie zal blijven behouden. Over het algemeen suggereren koffiebranders dat koffie tussen een week na het branden en drie maanden na het branden lekker kan smaken, maar dat de datum op de zak niet de enige factor is.

“De branddatum is een van de vele variabelen die de potentiële kwaliteit van een koffie kunnen bepalen”. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen.

Wanneer werd de koffie geoogst ?

Hoe werd de koffie bewaard?

Hoe lang staat deze koffie al in het bedrijf?

Deze vragen kunnen meer informatief zijn dan of een koffie één of vijf dagen is gebrand. 

“fabrikanten onderzoeken de houdbaarheidsdatum door koffiesoorten blind te testen in de loop van een aantal maanden, dus we hebben er vertrouwen in dat de koffie binnen dat tijdsbestek naar verwachting zal presteren”. ” Ze proberen na een bepaalde tijd monsters in verschillende verpakkingen en analyseren of we de koffie nog steeds lekker vinden of niet.

Een van de parameters die we zeker zien en die de versheid van de koffie beïnvloeden, is de maling. Als mensen gemalen koffie bestellen, maken de meeste fabrikanten deze op de ochtend van verzending klaar.

Een andere koffiebrander, vertelt ook iets soortgelijks. Bij hun koffiebrander realiseerden ze zich dat “als de koffie vers gemalen is, deze wel zo’n drie maanden goed blijft. Na drie maanden begin je behoorlijk wat frisheid van de smaak te verliezen.”  

Mijn conclusie

Houd er aan het einde van de dag (of aan het begin, als u uw koffie drinkt zoals de meeste mensen) rekening mee dat de branddatum van uw koffie niet de factor is die bepaalt hoe vers of goed uw koffie is. 

Het beste kies je voor een koffie die zorgvuldig is gezet, gebrand en goed verpakt (met ventiel), zodat je zeker weet dat de koffie lekker zal zijn.

Alle koffiebranders zullen u vertellen dat als u twijfelt over een koffie, u deze het beste kunt proberen, zelfs als deze ‘oud’ is; een koffie die vers van goede kwaliteit was, zal na een lange periode waarschijnlijk nog steeds behoorlijk drinkbaar zijn.

Misschien ook interesse in onderstaande artikels?

De best verkochte koffiemachines
De betere melkopschuimer
error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.