Magnetron om bijna alles op te warmen

Magnetron om bijna alles op te warmen

Magnetron om bijna alles op te warmen

Magnetron is uitgevonden in de jaren 40 en het lijkt misschien per ongeluk gek! Een Amerikaanse ingenieur die door een van de apparaten liep die hij aan het onderzoeken was, de magnetron, had de mogelijkheid om de chocoladereep die hij in zijn zak droeg te smelten… Het duurde niet lang voordat hij het apparaat op de markt bracht. De gezinsmagnetron is geboren.

Daarna werd het gedemocratiseerd in de keukens van het grote publiek aan het einde van de jaren 80. Sindsdien is het niet gestopt met evolueren tot een van de meest essentiële huishoudelijke apparaten. Hiermee kunnen maaltijden snel worden opgewarmd, een essentiële eigenschap in een samenleving waar tijd kostbaar is. Naast dit karakteristieke aspect van de microgolfoven, maakt zijn evolutie het ook mogelijk om als grill of als multifunctionele oven te fungeren.

Zoals je ziet gaat het bij de magnetron niet alleen om het opwarmen van de gerechten, maar ook om het bereiden ervan. In de rest van dit artikel laten we je zien hoe het apparaat werkt, onderscheiden we in detail de bestaande soorten magnetrons en maken we een zo volledig mogelijke lijst van de belangrijke punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een magnetron.

Hoe werkt de magnetron?

Een in het apparaat geïnstalleerde magnetron, die door een transformator van gelijkstroom wordt voorzien, produceert elektromagnetische golven die in de oven diffunderen en het voedsel binnendringen (tot 3 cm diep). Water-, suiker- en vetmoleculen in het voedsel schudden, botsen en produceren warmte die de rest van de elementen verwarmt. Dankzij dit proces worden je gerechten opgewarmd.

Verschillende soorten magnetrons

Er zijn verschillende soorten magnetrons op de markt: de traditionele magnetron, de magnetron met grill en de combimagnetron, ook wel multifunctionele magnetron genoemd. Elk type heeft zijn eigen specifieke toepassingen, die u moet overwegen op basis van uw behoeften.

De klassieke (of standaard) magnetron

De klassieke magnetron is waarschijnlijk degene die direct in je opkomt als je aan een apparaat denkt. Het is de “basis”, degene die de gerechten ontdooit en opwarmt zonder een bepaalde optie te hebben. Over het algemeen zijn ze qua prijs het meest betaalbaar en het minst krachtig (van 300 tot 900 W). Het is een soort aanvulling op de traditionele oven, hij kookt terwijl de magnetron opwarmt.

Magnetron met gril

Net als de eenvoudige magnetron is de magnetron met grill geschikt voor het ontdooien en opwarmen van voedsel. Zijn specificiteit ligt in zijn vermogen om te braden. Vervolgens kunt u uw gerechten grillen en bakken. In het bovenste gedeelte van de binnenkant van de oven bevindt zich inderdaad een grill.

Magnetron combinatie

De combimagnetron is de ultieme evolutie van de magnetron, het is in zekere zin het toppunt van het toppunt van magnetrons. Waarom? Omdat hij niet alleen ontdooit en opwarmt, maar ook voedsel kookt op dezelfde manier als een traditionele oven. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert het de functies van een magnetron en een oven. Zo kunt u al uw gerechten bereiden, cakes, taarten, gratins, vlees… ze bruinen en opwarmen gedurende de dag, allemaal met één enkel apparaat. Een van de belangrijkste voordelen van deze “alles-in-één”-oven, in vergelijking met een conventionele oven, is de snelheid van uitvoering, omdat door de combinatie van roterende of gepulseerde warmte en de magnetronfunctie voedsel sneller kookt dan bij conventioneel koken. Het voldoet aan de eisen van het moderne leven: aanpassingsvermogen, veelzijdigheid, snelheid.

Hoe een magnetron kiezen?

De bestaande soorten magnetrons worden opgesomd, het is daarom noodzakelijk om de essentiële keuzecriteria te kennen, rekening houdend met de aankoop van uw apparaat. Net als bij andere huishoudelijke apparaten zijn de belangrijkste criteria vermogen, capaciteit en functionaliteit.

magnetron vermogen

Naast capaciteit is het vermogen ongetwijfeld het belangrijkste criterium om te overwegen bij het kopen van je magnetron. Het beïnvloedt de ontdooisnelheid en de kooksnelheid. Kortom, de minst krachtige magnetrons zijn degene die een basisgebruik bieden (tussen 600 en 800 W) en een gemiddeld volume hebben. Als het apparaat grillfuncties en grote volumes biedt, is het niet ongebruikelijk om vermogens van rond de 1000 W aan te treffen. High-end en multifunctionele magnetrons gaan gelukkig boven de 1200 W. Over het algemeen worden twee vermogens weergegeven: één voor de magnetronfunctie en een andere voor de grillfunctie. Bijvoorbeeld: 1200 W + 1100 W. Om snel en efficiënt te koken of te ontdooien, is het aan te raden om te kiezen voor een magnetron met een vermogen gelijk aan of groter dan 1200 W.

Capaciteit van de magnetron

De capaciteit of het volume van de magnetron is een belangrijke parameter om rekening mee te houden bij de keuze van het apparaat. Afhankelijk van de grootte van je keuken, het aantal leden van je huishouden en het soort servies dat je hebt, is het handig om op basis van deze criteria je keuze te maken. 

Een alleenstaande, een stel nder kinderen of een groot gezin hebben niet dezelfde behoeften. Voor de eerste en tweede volstaat een magnetron van minder dan 20 L. Voor gezinnen kan het echter de moeite waard zijn om een ​​apparaat te overwegen met een capaciteit van meer dan 25 L (tot 42 L zijn beschikbaar). Dit volume maakt het zelfs mogelijk om grote gerechten op het draaiplateau te accepteren. Voor “klassieke” gezinnen (met één tot drie kinderen) zijn middelgrote magnetrons zeer geschikt (20 tot 25 L). Aan de andere kant betekent een groot volume veel ruimte.

Opties en functies

Sinds de eerste modellen is de magnetron niet gestopt met evolueren. Nu biedt het praktische en innovatieve opties voor dagelijks gebruik: automatische programma’s, stoomkoken, brood ontdooien, timer..

Draaitafel

Moderne magnetrons zijn uitgerust met draaiplateaus waarvan de diameter, afhankelijk van de grootte van het apparaat, varieert van 27 tot 40 cm. Overweeg deze functie als je grote gerechten wilt opwarmen of als je gerechten groot zijn.

Dienblad bovenaan

Sommige magnetrons bieden de mogelijkheid om het draaien van het dienblad te stoppen. Deze optie is essentieel als je rechthoekige schalen wilt verwarmen.

Pulserende hitte

Combimagnetrons hebben meestal een mechanisme waarmee voedsel efficiënt en gelijkmatig kan worden gekookt: gepulseerde warmte.

Automatische programma’s

Nu magnetrons steeds geavanceerder worden, is het niet ongebruikelijk om apparaten te vinden met verschillende vooraf opgenomen automatische programma’s: vlees bereiden, groenten, soepen, pizza’s opwarmen…

Magnetron met zij- of vouwdeuren

De meeste magnetrons openen via een zijdeur, maar sommige modellen openen via een neerklapbare deur. De locatie van het apparaat bepaalt of het geschikter is om de ene of de andere opening te kiezen.

Vele andere opties

Naast bovenstaande punten zijn er nog andere opties waarmee rekening kan worden gehouden bij de keuze van uw apparaat: stomen, timer, warmhouden, crispcooking, brood ontdooien, automatische reiniging. Alles zal afhangen van uw budget en uw noden en/of wensen.

Hoe gebruik je een magnetron?

Om uw nieuwe magnetron te gebruiken, is het van essentieel belang om de goede praktijken en de elementen te kennen die u moet vermijden om uw apparaat niet te snel te beschadigen: verboden voedsel, compatibele materialen…

Materialen die niet compatibel zijn met magnetrons

Sommige materialen zijn totaal verboden bij de magnetron:

Metalen: ijzer, aluminium, zilver, roestvrij staal… Hun aanwezigheid kan elektrische vlambogen veroorzaken (spike-effect) en brand veroorzaken.

Kunststof, behalve waar ontworpen om geschikt te zijn voor de magnetron (magnetronbestendig).

fastfood bakken

Voedingsmiddelen die niet in de magnetron mogen

Doe geen eieren en druiven in de magnetron, ze ontploffen letterlijk. Hetzelfde geldt voor steenvruchten (abrikozen, enz.), vacuümverpakte gerechten en ongeschilde groenten en fruit, die kunnen barsten in de hitte. Sommige voedingsmiddelen die in de magnetron worden bereid, ontploffen niet, maar worden giftig en/of moeilijk verteerbaar. Dit is het geval bij rijst, vleeswaren, champignons, kip en zuigelingenmelk. Deze lijst is niet compleet, het wordt aanbevolen om te controleren of het voedsel dat in de magnetron moet worden opgewarmd, compatibel is.

Onderhoud

Een van de beste manieren om voedsel in de magnetron te bereiden of op te warmen, is door het af te dekken met een speciale folie of een speciale afzuigkap. Hierdoor blijft de smaak behouden en wordt morsen beperkt. Voor het reinigen van de binnenkant van de oven zijn er verschillende oplossingen: afwasmiddel, citroen, azijn…

Waar kan je een magnetron online kopen?

Je kan een magnetron op verschillende plaatsen online kopen, wij raden onderstaande online winkels aan:



error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden op facebook. Wil je onze nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je nu in via onderstaand E-mail icoon.