bestsellers in Damascusmessen

bestsellers in Damascusmessen

bestsellers in Damascusmessen: De populariteit van Damascus-messen, ook wel Damastmessen genoemd, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Damascusstaal wordt automatisch gecombineerd met de hoogste kwaliteit, stabiliteit en bijzondere scherpte.

bestsellers in Damascusmessen
Mes gemaakt in Damascusstaal

Wat maakt het Damascus-mes zo bijzonder

Een uniek verkoopargument van het damastmes is de decoratieve korrel, wat een typisch teken is van de uiterst complexe productie. Damascusstaal is al eeuwen bekend en werd voorheen vooral gebruikt voor eersteklas steekwapens en voor bijzondere sieraden. Tegenwoordig zijn damastmessen erg populair, vooral in keukens, omdat een snijproces een absoluut genot is en de bereiding van voedsel veel gemakkelijker wordt gemaakt.

Een hoogwaardig damastmes doorstaat zelfs de “haartest”: hier wordt een enkele haar met het mes geknipt zonder deze strak te houden.

Herkomst van damaststaal

De term Damascusstaal is afgeleid van Damascus (de hoofdstad van Syrië) en beschrijft een materiaal gemaakt van een of meer soorten ijzer en staal, die in afwisselende lagen werden verwerkt. Hierdoor ontstaat het bijzondere patroon op het lemmet.

Damascusstaal werd tot de 18e eeuw geïmporteerd uit India en werd gebruikt voor het maken van schoppen in het Midden-Oosten. Hiervoor werd het bekende materiaal smeltkroes staal (Wootz) gebruikt. Aangezien pogingen om het oorspronkelijke proces te reproduceren tot op de dag van vandaag geen succes hebben gehad, is India de enige leverancier van dit speciale materiaal. Gelast composietstaal, bekend als Damascus-staal, wordt al 2000 jaar in Europa vervaardigd.

Toepassingen van damastmessen

Door de hoge kwaliteit van damastmessen, die zich onderscheiden van andere messen door hun scherpte en lange levensduur, bieden ze vele toepassingsgebieden, zoals

koksmessen , 

keukenmessen 

broodmessen 

jachtmessen 

zakmessen 

scheermessen

vouwmessen

Dit type mes kan overal worden gebruikt waar maximale precisie en scherpte vereist zijn.


Veel topchefs zweren bij de scherpte en duurzaamheid die damastmesjes met zich meebrengen. Tim Mälzer is een van de bekendste chef-koks die enthousiast vertrouwt op Damascus-staal Sinds 2014 heeft zijn eigen keukenmessenserie “KAI Shun” zijn plaats in veel keukens gevonden. Door het extreem harde materiaal vertoont een damastmes ook na jarenlang gebruik nauwelijks gebruikssporen. Het is dus niet verwonderlijk dat dit wonderwapen in steeds meer particuliere keukens te vinden is. De KAI Shun Premier is vooral populair als enkel mes.


Lees ook alles over Koksmessen, het mes van de chef

error

Bedankt om dit bericht te lezen, deel het met je vrienden.